<参考資料> AMD、"ATI Stream SDK v2.0" 正式版をリリース、GPUとx86ベースCPU両方をサポートする業界標準OpenCL™開発ツールが完成

― AMDの "ATI Stream" 対応の第二世代ソフトウェア開発プラットフォームを提供 ―
2009/12/21
-- このメディアアラートは、米国サニーベール12月21日午後5:01(EST)発英文アラートの一部抄訳版です。

概要:

本日AMDはATI Stream SDKの第二世代製品版(v2.0)をリリースしました。ATI Stream SDK v.2.0は、業界初のAMD GPUとx86ベースのCPUの両方をサポートするATI Stream SDKの第2世代です。このSDKは、世界最速で5テラフロップス¹の処理能力を誇り、システムリソースを有効活用し最高負荷処理のコードに対応するよう設計された、AMDの最新グラフィックスATI Radeon™ HD 5970を含むATI Raadeonブランドの幅広いグラフィックス製品群に対応しています。これによって、ソフトウェア開発者は今後さらに高度なアプリケーション開発が可能となります。

背景:

ATI Stream SDK v2.0により、生産開発環境を活用できるソフトウェア開発者、ISV、OEMはさらに容易なアプリケーションのアクセラレーション開発が可能となります。ATI Stream テクノロジーによってCPUとGPUとの処理能力を融合させることで、ソフトウェア開発者が異機種混在システムや環境を有効活用して演算能力の向上を実現できます。

対象:

The developer community, ISVs and OEMs are increasingly looking to harness the power and performance associated with heterogeneous architectures to develop applications that will run the way they were meant to be run – on all the available processors in a system. AMD plans to make regular updates with improvements and performance enhancements that will further allow developers, ISVs and OEMs to optimize CPU and GPU utilization for their applications.

特長:

The production release of ATI Stream SDK v2.0 includes support for several new features, including: OpenCL ICD (Installable Client Driver), atomic function for 32-bit integers and a Microsoft® Visual Studio® 2008-integrated ATI Stream Profiler performance analysis tool. Preview support for upcoming features include: OpenGL® and Microsoft DirectX® 10 interoperability, and double-precision floating point basic arithmetic in OpenCL C kernels.

With the introduction of OpenCL ICD, developers can easily support multiple vendors’ OpenCL-compliant products with their ATI Stream-enabled applications by querying and selecting, at runtime, the devices they wish to target. This makes it easier for developers to deploy ATI Stream-enabled applications and for customers to take advantage of ATI Stream acceleration on different platforms.

The ATI Stream Profiler performance analysis tool makes it easy for developers using Microsoft Visual Studio to profile their ATI Stream-enabled applications and identify performance bottlenecks. Easily identifying the bottlenecks in their code allows developers to more quickly optimize and deploy their applications.

詳細情報:

For more information about ATI Stream SDK 2.0, visit the ATI Stream SDK v2.0 Product Page

Follow ATI Stream updates on Twitter at @ATIStream

More information about ATI Stream technology

1 As of December 17, 2009, the ATI Radeon™ HD 5790 scores X12011.1 in 3DMark Vantage Extreme preset, which is the highest recorded single-card score. System configuration: Intel Core i7 965 processor @ 3.33GHz, Gigabyte EX58-UD5 motherboard, Corsair XMS 6GB memory (3x2GB) at 1600MHz (8-8-8-24 timings), Microsoft® Windows® 7 RTM x64, ATI Radeon™ HD 5970 1GB GDDR5, Drivers: ATI Catalyst™ 9.10 Beta (8.663.1) / NVIDIA ForceWare 191.07WHQL.

AMDについて:
AMD(NYSE:AMD)は、お客様やパートナー企業と緊密に協力することに注力し、職場で、家庭で、そして遊びの場において、次世代コンピューティングおよびグラフィックス・ソリューションを牽引する革新的技術を提供する企業です。日本AMD株式会社は、AMDの日本法人です。詳細については、http://www.amd.com (英語)または http://www.amd.co.jp (日本語)をご覧ください。